[debian-edu-commits] [Skolelinux] Update of "Dokumentasjon/BokenOmLinux/StarteLinux" by LarsMartinHambro

www-no at skolelinux.no www-no at skolelinux.no
Fri Mar 18 12:19:57 UTC 2016


Dear Wiki user,

You have subscribed to a wiki page or wiki category on "Skolelinux" for change notification.

The "Dokumentasjon/BokenOmLinux/StarteLinux" page has been changed by LarsMartinHambro:
http://wiki.skolelinux.no/Dokumentasjon/BokenOmLinux/StarteLinux?action=diff&rev1=4&rev2=5

  
  Under Red Hat Linux finner du katalogen /etc/rc.d/init.d, hvor de fleste oppstartsskriptene som startes opp ved de enkelte kjørenivåene (0,1,2,3,4,5,6) ligger.
  
-  {{{ {attachment:bilder131.png} }}} 
+  {{attachment:bilder131.png}} 
  
  Figur 17.1: Innholdet av Linux-katalogen /etc/rc.d
  
-  {{{ {attachment:bilder132.png} }}} 
+  {{attachment:bilder132.png}}
  
  Figur 17.2: Innholdet av Linux-katalogen /etc/rc.d/rc2.d
  
@@ -132, +132 @@

  
  Når systemet er i kjørenivå 1, går systemet gjennom systemfilen /etc/rc og katalogen /etc/rc.d/rc1.d.. I kjørenivå 2 går systemet gjennom filene i katalogen /etc/rc.d/rc2.d. 
  
-  {{{ {attachment:Ramme50.png} }}} Når du går fra et lavere kjørenivå, for eksempel 1, til et høyere kjørenivå, for eksempel 2, blir alle filer i /etc/rc.d/rc2.d (Unix går også gjennom rc2.d-katalogen) som begynner på S*, utført. Når man går fra et høyere kjørenivå, for eksempel 3, til et lavere kjørenivå, for eksempel 2,  blir kommandofiler i /etc/rc.d/rc3.d som begynner på K*, utført med stop-opsjon. Alle andre filer som hverken begynner med S eller K, blir fullstendig neglisjert i katalogen /etc/rc.d/rc3.d. S*- og K*-filene blir bestandig utført i ASCII i sortert rekkefølge. 
+  {{attachment:Ramme50.png}} Når du går fra et lavere kjørenivå, for eksempel 1, til et høyere kjørenivå, for eksempel 2, blir alle filer i /etc/rc.d/rc2.d (Unix går også gjennom rc2.d-katalogen) som begynner på S*, utført. Når man går fra et høyere kjørenivå, for eksempel 3, til et lavere kjørenivå, for eksempel 2,  blir kommandofiler i /etc/rc.d/rc3.d som begynner på K*, utført med stop-opsjon. Alle andre filer som hverken begynner med S eller K, blir fullstendig neglisjert i katalogen /etc/rc.d/rc3.d. S*- og K*-filene blir bestandig utført i ASCII i sortert rekkefølge. 
  
  De fleste skriptene du finner i katalogene under /etc/rc.d/, har start- og stop-opsjon. Du kan dermed manuelt starte og stoppe tjenester, for eksempel:
  
@@ -185, +185 @@

  
  Den enkleste metoden for å endre oppstartsskriptene er å kjøre GUI-programmet system-config-services.
  
-  {{{ {attachment:bilder134.png} }}} 
+  {{attachment:bilder134.png}} 
  
  Figur 17.3: GUI-programmet system-config-services gir deg muligheten til å bestemme hvilke programmer som skal startes på de enkelte init-nivåene
  
@@ -199, +199 @@

  
  Dette programmet kan du også starte opp fra setup-programmet (''[root at nittedal /root]#''  '''setup)'''. Her får du opp en liste over servertjenester. De tjenestene som kjøres er merket med stjerne. Ønsker du å starte opp en tjeneste, merker du dette med mellomromstasten. Deretter er det bare å trykke på tab-tasten og godkjenne med ok. 
  
-  {{{ {attachment:bilder135.png} }}} 
+  {{attachment:bilder135.png}} 
  
  Figur 17.4: Det tegnbaserte programmet ntsysv gir deg muligheten til å bestemme hvilke programmer som skal startes på de enkelte init-nivåene
  
@@ -341, +341 @@

  
  Sjekker du nå i katalogstrukturen, vil du se at de nødvendige linkene er på plass.
  
-  {{{ {attachment:bilder136.png} }}} 
+  {{attachment:bilder136.png}} 
  
  Figur 17.5: Etter at chkconfig-kommandoen er kjørt, er den nye katalogstrukturen på plass
  
@@ -379, +379 @@

  == Systemfilen /etc/inittab ==
  Oppstarten av Linux er avhengig av et spesielt program som man kaller init (se også kapittel 11 og 21). Dette programmet startes opp som siste fase etter opplastningen av Linux-kjernen. 
  
-  {{{ {attachment:Ramme51.png} }}} Init-prosessen er den “første" (swapper er først med prosess-id 0) som startes på systemet og får prosess-id 1. Init-prosessen starter videre alle andre prosesser som er beskrevet i /etc/inittab. Denne filen inneholder instruksjoner til /etc/init (eller /sbin/init). Linux' init-prosess leser ved følgende tre tilfeller /etc/inittab-filen:
+  {{attachment:Ramme51.png}} Init-prosessen er den “første" (swapper er først med prosess-id 0) som startes på systemet og får prosess-id 1. Init-prosessen starter videre alle andre prosesser som er beskrevet i /etc/inittab. Denne filen inneholder instruksjoner til /etc/init (eller /sbin/init). Linux' init-prosess leser ved følgende tre tilfeller /etc/inittab-filen:
  
   * '''ved Linux-oppstart (boot)'''
   * '''når en prosess bruker init '''



More information about the debian-edu-commits mailing list