[sane-devel] HP scanner problems

Peter Kirchgessner peter@kirchgessner.net
Thu, 02 Aug 2001 07:57:23 +0200


Hi Bob,


Bob Sully wrote:
> 
> Update on scanner problems:
> 
> (1) HP 6300C on SCSI machine (SANE 1.0.5/Xsane 0.79):  Got Xsane to
> compile (thanks Peter - it was due to gtk.h being in a non-standard
> directory).  It scans using Xsane, but only in "Normal" mode.  The XPA
> setting (transparency adapter) doesn't work - it times out and hangs up.


currently the XPA scans on 63xx do not work. I am working on this.

> 
> (2) HP 6200 on USB machine at work (SANE 1.0.4/Xsane 0.78):  xscanimage
> and xsane both come up with "no devices detected".  Scanimage does
> initiate a scan, dumping data to stdout (the screen in this case):
> 

Try to check how the scanner device is opened by the hp-backend. Do that
by

export SANE_DEBUG_HP=5

and run xscanimage. You will see debug printouts. You should see
something like that:

...
[hp] hp_read_config: hp backend v0.XX starts reading config file
[hp] hp_read_config: processing line <scsi HP>
[hp] hp_read_config: processing line </dev/scanner>
[hp] hp_read_config: attach scsi HP
[hp] hp_read_config: processing line </dev/usbscanner0>
[hp] hp_read_config: attach /dev/scanner
[hp] hp_get_dev: New device /dev/scanner, connect-scsi, scsi-request=1
[hp] sanei_hp_device_new: /dev/scanner
[hp] scsi_new: open failed (Invalid argument)
[hp] /dev/scanner: Can't open scsi device
[hp] hp_read_config: processing line <option connect-device>
[hp] hp_read_config: attach /dev/usbscanner0
[hp] hp_get_dev: New device /dev/usbscanner0, connect-device,
scsi-request=0
[hp] sanei_hp_device_new: /dev/usbscanner0 
...

It is important that the line

[hp] hp_get_dev: New device /dev/usbscanner0, connect-device,
scsi-request=0

shows connect-device instead of connect-scsi.

This is a result of a hp.conf with the lines

scsi HP
/dev/scanner
/dev/usbscanner0
  option connect-device

If this does not help please post the debug lines from 

[hp] hp_read_config: hp backend v0.XX starts reading config file 

up to the first error message.

--Peter
                                  
> [rcs@rcsully: ~]$ scanimage -d hp:/dev/usbscanner0
> P4
> # SANE data follows
> 2550 3507
> @@?@@@? h , Y `D??@?@?
> ? ^@
> @??@  ??? ??A@0@??@
> @??@? @
> 
> etc.
> 
> Any way to get xscanimage and xsane to see the scanner?  We're almost
> there....!
> 
> Both boxen are running Mandrake 8.0 with 2.4.6 custom-compiled kernels.
> 
> Thanks much !!
> 
> -- Bob --
> ______________________________________________________
> Bob Sully -- Malibyte Consulting, Simi Valley, CA, USA
> rcs at malibyte dot com
> 
> On the 8th day, God said:  "Murphy, you're in charge."
> 
> _______________________________________________
> Sane-devel mailing list
> Sane-devel@www.mostang.com
> http://www.mostang.com/mailman/listinfo/sane-devel

-- 
Peter Kirchgessner
http://www.kirchgessner.net
mailto:peter@kirchgessner.net
(alternate e-mail: pkirchgessner@t-online.de)