[sane-devel] HP ScanJet 4p (SCSI ncr53c400a) Help !

Anastasija WhiteUnicorn@mail.ru
Sun, 5 May 2002 23:31:40 +0400


Hello !

I've got the HP ScanJet 4p with SCSI card on SymbiosLogic ncr53c400a chip
And I have a big trouble with it :(
There are no problems using it under windows, but it doesn't work under linux 
even using the suited driver.

I'm not sure this is the convenient mail-list for my question, but I'll try.

Under Win9x this card works and uses irq 9 and io 0x280.

In windows' .inf file I found the following:
IOConfig=280-28f(3ff::),290-29f(3ff::),300-30f(3ff::),310-31f(3ff::),
         330-33f(3ff::),340-34f(3ff::),348-357(3ff::),350-35f(3ff::)
         IRQConfig = 3,4,5,7,9

At http://www.kirchgessner.net/sanehpfaq.html 
I read that I should use g_NCR5380 driver for my chip.

And in /usr/src/linux/drivers/scsi/README.g_NCR5380 and g_NCR5380.c
it's written that I should use 
  modprobe ncr_53400a=1 
for my card or I can add parameters for irq or/and io.
Also I can use irq=254 (autoprobe) or irq=255 (non irq).

I use Mandrake 8.2 (2.4.18), original kernel configuration. The SCSI support
in kernel is on.
This is the SCSI-related lines from .config for my kernel:

  CONFIG_SCSI=m

  # SCSI low-level drivers
  CONFIG_SCSI_GENERIC_NCR5380=m
  CONFIG_SCSI_GENERIC_NCR53C400=y
  CONFIG_SCSI_G_NCR5380_PORT=y
  # CONFIG_SCSI_G_NCR5380_MEM is not set

I can load the base SCSI modules (sg and scsi_mod) and they don't have
any errors on load.

  sg                     30180   0 (unused)
  scsi_mod               92488   1 [sg]

After that:
  # cat /proc/scsi/scsi
  Attached devices: none

Trying to load g_NCR5380.o (it was present and installed with the
system), if I use
  modprobe g_NCR5380
  modprobe g_NCR5380 ncr_53400a=1
  modprobe g_NCR5380 ncr_53400a=1 ncr_addr=0x280
  modprobe g_NCR5380 ncr_53400a=1 ncr_addr=0x280 ncr_irq=9 
  modprobe g_NCR5380 ncr_53400a=1 all ncr_irq and ncr_addr couples

I get the error message:

  /lib/modules/2.4.18-6mdk/kernel/drivers/scsi/g_NCR5380.o.gz: init_module: No
  such device
  Hint: insmod errors can be caused by incorrect module parameters, including
  invalid IO or IRQ parameters
  modprobe: insmod /lib/modules/2.418-6mdk/kernel/drivers/scsi/g_NCR5380.o.gz
  failed
  modprobe: insmod g_NCR5380 failed

If I use the following line from README.g_NCR5380
  modprobe g_NCR5380 ncr_irq=255 ncr_addr=0xc8000 ncr_53c400=1
or any other with ncr_53c400=1 and non-null adr/irq - the system hangs 
immediately without any message.

There is one jumper on the card (unlabeled). I tried to change it, but
there wasn't any effect.

The pnpdump says "no cards found" with any jumper position.

What can I try now to make this card work?
Can anybody help me, please !
(I can't change the card...)

Thanks in advance !
-- 

Best regards, Anastasija (aka WhiteUnicorn)
Welcome to http://Anastasija.virtualave.net